Blog

Chrzan – polski super produkt

1. Polski super produkt

Chrzan należy do tej samej rodziny warzyw co kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, rzodkiewka, brukiew, które również wykazują działanie przeciwnowotworowe. Dobroczynny wpływ chrzanu na nasz organizm przejawia się w różnorodny sposób: od wspomagania odchudzania, przez wzmacnianie kości, po zmniejszanie ryzyka raka.
Liczne korzyści zdrowotne tej rośliny o ostrym smaku przypisywane są wysokiej zawartości substancji odżywczych i minerałów. Zawiera błonnik, witaminę C, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, cynk i mangan oraz bardzo korzystne dla zdrowia związki organiczne – glukozynolany. Chrzan pobudza wydzielanie soków trawiennych, ułatwia przyswajanie pokarmów i poprawia przemianę materii, dlatego zapobiega dolegliwościom trawiennym po zjedzeniu tłustych i ciężkostrawnych potraw. Z tego powodu sarmaci spożywali go w czasie biesiad do ociekających tłuszczem mięsiw. Z kolei staropolski zwyczaj głosił, że kto na śniadanie zje trochę chrzanu ze święconki, może bezkarnie jeść wszystkie świąteczne przysmaki.

2. Układ odpornościowy

Chrzan zawiera związek organiczny o nazwie sinigryna. To właśnie jemu zawdzięcza swój ostry smak i zapach. Synigryna ma właściwości bakteriobójcze, zawiera sporo witaminy C i inne cenne dla zdrowia pierwiastki, takie jak magnez, wapń, potas, siatka i fosfor.Dodatkowo ma właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym eliminuje wolne rodniki. To wszystko pozytywnie wpływa na poprawę układu odpornościowego, stymulowanie aktywności białych krwinek i ogólnego zdrowia organizmu.

3. Zapobiega chorobom nowotworowym

Chrzan może być elementem diety antyrakowej, za co również odpowiedzialna jest synigryna. Ten silny przeciwutleniacz zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych. Hamuje szkodliwą mutację zdrowych komórek w komórki rakowe, co następuje wskutek aktywności wolnych rodników w organizmie.
Dodaj korzeń chrzanu do potraw, a zwiększysz zdolność organizmu do zwalczania raka i opóźnisz przerzuty komórek nowotworowych.

4. Zdrowe kości

Chrzan zawiera wapń. Jest to kluczowy pierwiastek dla zdrowych kości, ich wzrostu i odbudowy. Odpowiednia dawka wapnia w diecie sprawi, że dłużej będziesz czuć się młodo i w pełni sił, a przy okazji zmniejszy ryzyko rozwoju wyniszczających schorzeń, jak np. osteoporoza.

5. Ciśnienie krwi

Potas jest istotny dla naszego zdrowia, ponieważ reguluje przepływ płynu wewnątrzkomórkowego i napięcie ścian naczyń krwionośnych. Niedobór potasu objawia się wyższym ciśnieniem krwi, co oznacza większe ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, miażdżycy, zawału serca i udarów.

Spożywanie chrzanu, który jest bogatym źródłem potasu, może pomóc utrzymać serce w dobrej kondycji poprzez obniżenie ciśnienia krwi i regulację przepływu płynów i substancji odżywczych między błonami komórkowym.

Wartości odżywcze chrzanu tartego (w 100 g)

Wartość energetyczna – 48 kcal
Białko ogółem – 1.18 g
Tłuszcz – 0.69 g
Węglowodany – 11.29 g (w tym cukry proste 7.99)
Błonnik – 3.3 g

Witaminy

Witamina C – 24.9 mg
Tiamina – 0.008 mg
Ryboflawina – 0.024 mg
Niacyna – 0.386 mg
Witamina B6 – 0.073 mg
Kwas foliowy – 57 µg
Witamina A – 2 IU
Witamina E – 0.01 mg
Witamina K – 1.3 µg

Minerały

Wapń – 56 mg
Żelazo – 0.42 mg
Magnez – 27 mg
Fosfor – 31 mg
Potas – 246 mg
Sód – 420 mg
Cynk – 0.83 mg
Kwasy tłuszczowe
nasycone – 0.090
jednonienasycone – 0.130
wielonienasycone – 0.339

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

6. Chrzan – przeciwwskazania

Z chrzanu powinny zrezygnować osoby, które cierpią na wrzody żołądka, zgagę, schorzenia wątroby czy niewydolność nerek. Pozostałe osoby powinny pamiętać, ze dziennie można zjeść maksymalnie 4 łyżeczki (około 40 g) tartego chrzanu. Spożyty w większych ilościach może doprowadzić do podrażnienia nerek, błony śluzowej żołądka i jelit.

7. Chrzan – jak zrobić domowy chrzan? [PRZEPIS]

Umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce około 250 g chrzanu (najlepiej jednorocznego). Powstałą masę chrzanową umieść na sitku i zalej wrzątkiem. Potem starty chrzan przełóż do miski, dodaj ocet winny (lub kwasek cytrynowy), sól, cukier i wymieszaj, a następnie przełóż do słoiczków.

Gotowany chrzan traci swoje właściwości (zwłaszcza witaminę C) i dlatego zaleca się spożywać go na surowo

Chrzan – zastosowanie w kuchni

Dawniej chrzan wykorzystywano w kuchni jako środek konserwujący, który miał zapobiegać psuciu się przetworów czy mięs. Pieczone mięsa obkładano tartym chrzanem lub wtykano w nie ostrugany korzeń chrzanu. Do dzisiaj do różnych przetworów dodaje się liście chrzanu, np. do kwaszenia ogórków.
Obecnie chrzan jest kojarzony przede wszystkim jako przyprawa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, obowiązkowo razem z buraczkami w postaci ćwikły. Z kolei chrzan z octem podaje się do zimnych mięs, wędlin, ryb w galarecie, do gorących mięs gotowanych, np. do sztuki mięsa, wołowiny peklowanej itp.
Warto wiedzieć, że poza chrzanem pospolitym wyróżnia się także inne rodzaje chrzanu, m.in. chrzan japoński (wasabi).

 
Na podstawie artykułu Karoliny abczdrowie.pl http://www Kondrak wp.poradnikzdrowie.pl