Domowe sposoby pomagające zwalczać infekcje
Miód
Właściwości lecznicze miodu znane są od wieków. Na szczególne uznanie zasługuje jego działanie antybakteryjne – niektórzy nawet cenią miód bardziej niż antybiotyki. Można śmiało stosować go w profilaktyce i leczeniu przeziębienia oraz infekcji dróg oddechowych. Miód wpływa korzystnie na gojenie się ran, obniża ciśnienie tętniczego i hamuje procesy miażdżycowe. Dodatkowo zawarta w tym słodkim nektarze acetylocholina wzmacnia mięsień sercowy i korzystnie wpływa na jego pracę.
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy wzmacnia system odpornościowy i powstrzymuje rozwój niektórych bakterii, przeciwdziała więc zakażeniom. Ponadto zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych i infekcji dróg moczowych. Ma również dobroczynny wpływ na stan gardła i zatok.
Kapusta
Związki zawarte w kapuście zwalczają bakterie Helicobacter pylori, które wywołują wrzody żołądka. Warzywo jest także wykorzystywane przy detoksykacji wątroby, pęcherza moczowego i okrężnicy.
Sfermentowana żywność
Dzięki obecności dobroczynnych bakterii w sfermentowanej żywności, zwalczane są te, które szkodzą organizmowi. Wzmocniony zostaje przez to system odpornościowy, co zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji.
Cebula i czosnek
Badania wykazały, że ekstrakt z cebuli i czosnku dodany do płynu przeznaczonego do płukania jamy ustnej posiada silne przeciwbakteryjne właściwości. Warto wyróżnić tu działanie allicyny, która jest organicznym związkiem chemicznym uwalnianym po rozgnieceniu warzyw.
Imbir
Badania wykazały skuteczne działanie imbiru w walce z takimi szczepami bakterii jak Salmonella, Listeria czy Campylobacter. Korzeń działa korzystnie również na infekcje układu oddechowego i przyzębia.
Jogurt
Zawarte w jogurtach probiotycznych żywe kultury bakterii zwalczają infekcje, wpływając korzystnie na stan zdrowia osób, które jedzą je regularnie.
Źródło wp.abcZdrowie.pl