Blog

Domowe sposoby pomagające zwalczać infekcje

Miód

Właściwości lecznicze miodu znane są od wieków. Na szczególne uznanie zasługuje jego działanie antybakteryjne – niektórzy nawet cenią miód bardziej niż antybiotyki. Można śmiało stosować go w profilaktyce i leczeniu przeziębienia oraz infekcji dróg oddechowych. Miód wpływa korzystnie na gojenie się ran, obniża ciśnienie tętniczego i hamuje procesy miażdżycowe. Dodatkowo zawarta w tym słodkim nektarze acetylocholina wzmacnia mięsień sercowy i korzystnie wpływa na jego pracę.

Ocet jabłkowy

ocet jablkowy

Ocet jabłkowy wzmacnia system odpornościowy i powstrzymuje rozwój niektórych bakterii, przeciwdziała więc zakażeniom. Ponadto zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych i infekcji dróg moczowych. Ma również dobroczynny wpływ na stan gardła i zatok.

Kapusta

kapusta

Związki zawarte w kapuście zwalczają bakterie Helicobacter pylori, które wywołują wrzody żołądka. Warzywo jest także wykorzystywane przy detoksykacji wątroby, pęcherza moczowego i okrężnicy.

Sfermentowana żywność

ogórki kiszone

Dzięki obecności dobroczynnych bakterii w sfermentowanej żywności, zwalczane są te, które szkodzą organizmowi. Wzmocniony zostaje przez to system odpornościowy, co zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji.

Cebula i czosnek

czosnek

Badania wykazały, że ekstrakt z cebuli i czosnku dodany do płynu przeznaczonego do płukania jamy ustnej posiada silne przeciwbakteryjne właściwości. Warto wyróżnić tu działanie allicyny, która jest organicznym związkiem chemicznym uwalnianym po rozgnieceniu warzyw.

Imbir

imbir

Badania wykazały skuteczne działanie imbiru w walce z takimi szczepami bakterii jak Salmonella, Listeria czy Campylobacter. Korzeń działa korzystnie również na infekcje układu oddechowego i przyzębia.

Jogurt

jogurt

Zawarte w jogurtach probiotycznych żywe kultury bakterii zwalczają infekcje, wpływając korzystnie na stan zdrowia osób, które jedzą je regularnie.

Źródło wp.abcZdrowie.pl