Marchew należy do najabardziej popularnych warzyw
Marchew należy do najbardziej popularnych warzyw, które goszczą na naszych stolach. Jednak jest coraz rzadziej uprawiana w naszych ogrodach, a szkoda! Bo to popularne warzywo przynosi wiele korzyści dla naszego organizmu, a wyhodowana samodzielnie smakuje wybornie.
Marchew podobno pochodzi z Chin. Tam jedzono ją już kilka tysięcy lat temu. Potem jej nasiona rozwiał wiatr po całym świecie. Chętniej jedzą ją Europejczycy niż ludzie Wschodu.
A kto je marchewkę, ma piękną skórę.
Choć marchewka jest jednym z pierwszych pokarmów podawanych dziecku, dietetycy szczególnie polecają ją osobom starszym. Bo przemywa naczynia krwionośne, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę. No i oczywiście wyostrza wzrok. Co sprawia, że marchewka jest dobra na wszystko? Karoten, czyli prowitamina A. Marchewka ma tej witaminy sporo, bo nawet do 6500 j.m. w 100 g. Tran w 100 g ma tej witaminy 60 000 j.m., wątroba wołowa 15 000, masło 2000, a ser biały tłusty 800.Wystarczy 10 dag marchewki, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. Ponadto marchewka ma dużo witaminy B1, B2, PP, KK. Ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, a nawet jodu. Dzięki tym składnikom marchewka nie tylko daje zdrowie, ale i urodę. Potas sprawia, że skóra jest jędrna, gładka, a witamina A, jedna z witamin młodości, wygładza zmarszczki. Hamburski profesor Dontewill odkrył, że witamina A blokuje działanie i przekształca w substancję nieszkodliwą dla zdrowia benzypren, związek rakotwórczy z dymu tytoniowego. Inni uczeni zaś twierdzą, że ci, którzy jedzą sporo marchwi, aż 40 razy rzadziej chorują na raka wątroby. Jeśli ktoś jednak uważa, że i dobrze widzi, i skórę ma piękną i gładką, to ma jeszcze jeden powód, by choć latem zajadać się marchewką, bo 10 dag marchewki to tylko 10 kalorii. Dla przykładu obiad składający się ze schabowego, ziemniaków i kapusty to aż 1000 kalorii.
Korzyści z jedzenia marchewki
1.”Dobra dla oczu “
Marchew jest bogata w beta-karoten, który w wątrobie przekształca się w witaminę A.W siatkówce oka wit A przekształca się w rodopsynę, fioletowy pigment niezbędny do widzenia w nocy.
2. Ochrona przed nowotworami
Badania wykazały, że spożycie marchwi zmniejszają ryzyko raka płuc, raka piersi i raka jelita grubego. Naukowcy odkryli falcarinol i falcarindiol, substancje , które mają właściwości przeciwnowotworowe.
3.Ochrona komórek
Wysoki poziom beta-karotenu ma silne działanie przeciwutleniające, chroniąc przed uszkodzeniami komórki. Beta- karoten spowalnia procesy starzenie się komórek.
4. Zdrowa skóra od wewnątrz
Witaminy i antyoksydanty chronią skórę przed uszkodzeniami. Niedobory witamin powodują m.in. suchość skóry, włosów i paznokci. Witamina A zapobiega powstawianiu przedwczesnemu zmarszczek. Korzystnie wpływa na trądzik, suchość skóry, przebarwienia, nierówny koloryt skóry.
5. Działanie antyseptyczne
Marchewki są używane przez zielarzy w zapobieganiu zakażeń. Używane są w postaci pokrojonej lub rozdrobnionej, surowe lub gotowane czy puree.
6. Piękna skóra (z zewnątrz)
Marchewki są wykorzystywane, jako naturalny kosmetyk w postaci maseczki na twarz. Wystarczy wymieszać startą marchew z odrobiną miodu.
7. Zapobiega chorobom serca
Badania wskazują, że dieta bogata w karotenoidy jest związana z niższym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca. Marchew to nie tylko beta-karoten, ale także alfa-karoten i luteina.
Regularne spożywanie marchwi obniża poziom cholesterolu, ponieważ rozpuszczalne włókna w marchwi wiążą się z kwasami żółciowymi.
8. Oczyści organizm
Witamina A pomaga oczyścić wątrobę wypłukując toksyny z organizmu. Włókna występujące w marchwi pomaga oczyścić okrężnicę i przyspieszyć przepływ odpadów.
9. Zdrowe zęby i dziąsła
Marchew stymuluje dziąsła i wywołują dużo śliny, która jest zasadowa, równoważy kwasowość jamy ustnej, która sprzyja rozwojowi bakterii. Minerały w marchwi chronią przed zęby przed niedoborami minerałów.
10. Zapobieganie przed udarem mózgu
W badaniu przeprowadzonym przez Uniwersytet Harvarda wykazano, że ludzie, którzy jedli więcej niż sześć marchewek tygodniowo byli mniej narażeni na udar mózgu.
Podsumowując : marchewka ma same zalety, jest smaczna i zdrowa, a tym samym jest godna by gościć na naszych działkowych grządkach.
Na podstawi artykułu Katarzyny Gruszczyńskiej z www. wp.pl, oraz artykułu zawartego na www.care2.com