Blog

Zioła i przyprawy o właściwościach antyrakowych

Chociaż do wiosny jest jeszcze trochę czasu to już każdy dobry działkowiec myśli co będzie sadził na działce. W związku z powyższym chciałbym przedstawić i oczywiście zachęcić do posadzenia warzyw, ziół, które przydadzą się w każdym domu, a są kopalnią witamin i minerałów. Poprawiają naszą naturalną odporność, działają antybakteryjnie i wspomagają walkę organizmu z czynnikami chorobotwórczymi.

Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie.

Niektórzy uczeni porównują ich moc do Gleevecu – leku, który okrzyknięto cudem, bo skutecznie blokuje mechanizmy pozwalające rozrastać się guzom. Przyjmowany codziennie sprawia, że guz przestaje być groźny. Okazuje się, że w podobny sposób działa mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn i bazylia. Swój aromat zioła zawdzięczają terpenom. Odkryty niedawno karnozol-terpen występujący w rozmarynie, ogranicza zdolność komórek nowotworowych do atakowania sąsiednich tkanek.

Po badaniach w Narodowym Instytucie Raka dowiedziono, że ekstrakt z rozmarynu wspomaga działanie chemioterapii w przypadku raka piersi. A więc na co dzień nie żałujmy sobie ziół dla smaku i zdrowia.

suszone zioła

 

Walka z rakiem

Immunoterapia to nowoczesna strategia leczenia nowotworów, która polega na aktywacji układu immunologicznego. O tym, że na odporność wpływają również rośliny, wiedzieli już w starożytności. Wszystko to za sprawą antyoksydantów, które znajdują się w większości z nich. Niszczą one szkodliwe wolne rodniki, które uszkadzają DNA. Lecznicze zioła i przyprawy znajdziemy w aptekach, sklepach zielarskich i na własnych parapetach i ogródkach. Naturalnie podnoszą odporność i umożliwiają organizmowi walkę z chorobotwórczymi czynnikami.

Pokrzywa

Pokrzywa

Działanie antyrakowe wykazuje popularna pokrzywa. Działa moczopędnie, wspiera pracę wątroby oraz obniża poziom cukru we krwi. Pobudza także czynności wydzielnicze trzustki oraz działa antybakteryjnie.

To źródło wielu witamin (A, B2, C oraz K) oraz składników mineralnych: magnezu, fosforu, wapnia, siarki, żelaza, sodu, jodu i krzemu. W pokrzywie znajdziemy też olejki eteryczne oraz kwasy organiczne. Według ekspertów z Centrum Diagnostyki i Terapii Laserowej Politechniki Łódzkiej pokrzywa wspiera leczenie guzów znajdujących się w pęcherzu oraz trzustce. Pita regularnie w formie naparu hamuje rozwój komórek rakowych.

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski, czyli popularny mlecz, od wielu lat stosowany jest w leczeniu anemii, problemów skórnych czy szkorbutu. Łagodzi także różnego rodzaju stany zapalne oraz bóle menstruacyjne. Zarówno łodyga, jak i kwiat mniszka, są jadalne. To źródło witamin A, D, E oraz tych z grupy B i soli mineralnych – wapnia, żelaza czy magnezu.

Jego liście oraz korzenie to również bogactwo beta-karotenu – składnika niszczącego komórki nowotworowe. Potwierdzają to badania opublikowane w 2008 roku w „International Journal of Oncology”. Według naukowców ekstrakt z mniszka hamuje rozwój raka piersi. Mlecz do spożycia nadaje się po zblanszowaniu wrzącą wodą. W państwach śródziemnomorskich dodaje się go do wielu sałatek. Warto go także stosować w formie naparu.

Ostropest plamisty

Ostropest plamisty

W łupinie nasiennej i suchej owocni ostropestu znajdziemy sylimarynę – substancję z grupy flawonoidów. Dzięki niej możliwe jest zachowanie równowagi pomiędzy produkcją nowych a śmiercią starych komórek. Działa przeciwzapalnie oraz zabezpiecza tkanki przed rozwojem nowotworów. Spowalnia (a w niektórych przypadkach hamuje) nawet wzrost guzów.50 proc. sylimaryny stanowi sylibina. Badania doktora Alpna Tyagi z Uniwersytetu w Kolorado potwierdziły, że regularne stosowanie ostropestu działa antyrakowo.

Oregano

oregano

Aromatyczne liście oregano (inaczej lebiodki pospolitej) to bogactwo związków zwanych flawonoidami. Wśród nich znajdziemy apigeninę, która wspiera proces powstawania komórek nerwowych oraz tworzenia silnych połączeń neuronalnych w mózgu.

Substancja została zbadana przez ekspertów z Uniwersytetu w Bonn. Według nich apigenina wykazuje silne działanie przeciwrakowe. Oregano to także źródło przeciwzapalnej beta-karofiliny. Wyniki tych badań opublikowano w „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Nie tylko zioła…

warzywa w koszyku pietruszka i seler

Przed rozwijaniem się nowotworów ochronić nas mogą również zwykłe, popularne w Polsce warzywa – seler oraz pietruszka. Zawarta w nich apigenina toflawonoid wzmacniający połączenia pomiędzy komórkami mózgu.

Jej suplementacja zmniejsza hormono zależne guzy piersi oraz hamuje namnażanie się genów związanych z powiększaniem się guza. Według naukowców z Uniwersytetu w Missouri, składnik ten hamuje rozwój agresywnego nowotworu piersi. Najwięcej cennej apigeniny znajdziemy w zielonej części selera oraz natce pietruszki. Apigenina znajdująca się w natce pietruszki i selera osłabia natomiast proces tworzenia naczyń krwionośnych, które mogą odżywiać guzy.

Antynowotworowe zioła: czosnek, cebula, por, szalotka, szczypiorek

cebula i czosnek

Czosnek, cebula, por obfitują w związki siarki, które osłabiają rakotwórcze działanie substancji powstających w mięsie przypalonym na grillu. Sprzyjają obumieraniu komórek raka okrężnicy, piersi, płuc, prostaty i białaczki. Obniżają poziom cukru we krwi, co utrudnia rozwój komórek rakowych. Najlepiej działa czosnek i cebula, gdy po rozdrobnieniu zmieszamy je z oliwą. Taki sos można dodawać do sałatek, smażonych na patelni warzyw lub maczać w nim chleb pełnoziarnisty.

Myślę, że ten artykuł zachęci państwa do uprawy ziół i warzyw, które nie tylko urozmaicą dietę, poprawią samopoczucie, ale będą ekologiczne i mogą być podstawą do dumy, że coś zrobiliśmy sami dla własnego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Na podstawie artykułów Anna Jarosz i Magdaleny Bury